Omdat ze het wachten beu zijn, installeren buurtbewoners en leden van de PVDA op zaterdag 7 april een symbolische wachtkamer voor de gesloten poorten van de gouverneurstuin.
Hasselt groeit in snel tempo. Heel wat groen moest de afgelopen jaren plaatsmaken voor beton. “De Hasselaren snakken naar meer groen, rust en ruimte in de binnenstad. Neem nu Sander (7) en Naima (5). Zij wonen allebei op een boogscheut van de gouverneurstuin, in een klein appartementje. Deze kinderen hebben zuurstof nodig en ruimte om te spelen samen met kinderen uit de buurt. Zou het niet geweldig zijn als zij toegang hebben tot een park van anderhalf voetbalveld groot?
De PVDA voert al twee jaar actie voor de openstelling van de gouverneurstuin. Ze lanceerde een petitie die ondertussen meer dan 400 handtekeningen verzamelde, organiseerde een rondleiding rond het park en een bezichtiging vanuit het CIAP, het aanliggende museum.
Nu komt er eindelijk schot in de zaak. De gouverneur zegt de tuin te willen openstellen voor het publiek. Maar er is wel een kleine kink in de kabel. “Binnen een vijftal jaren loopt mijn termijn af en dan zijn er zeker mogelijkheden”, aldus Herman Reynders. “Een mooie aankondiging in verkiezingstijd”, antwoordt Kim De Witte. “Maar het is niet de eerste keer dat dit beloofd wordt. Ook de vorige gouverneur én de gouverneur daarvoor maakten mooie beloftes rond de openstelling van de tuin. Dat zou telkens gebeuren na de afloop van hun mandaat als gouverneur. Beloven in andermans naam is natuurlijk makkelijk. Zo gaan we er nooit geraken.”
De tuin van 8.500 m² is eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 2002 is de Vlaamse overheid bevoegd voor het onderhoud ervan. Dat onderhoud wordt betaald met geld van de gemeenschap. Onze belastingen dus. De kosten voor het onderhoud zijn niet min. In 2005 bedroegen zij exact 27.181,48 euro.
Het is logisch dat de tuin toegankelijk is voor buurtbewoners, bijvoorbeeld tussen 9u00 ’s morgens en 18u00 ’s avonds. “De gouverneur kan perfect gebruik maken van het bestaande provinciehuis voor zijn ambtelijke verplichtingen. Net zoals de gouverneurs van de andere Vlaamse provincies dat doen. Op West-Vlaanderen en Limburg na, heeft niemand nog eigen gouverneursresidentie die onderhouden wordt door de gemeenschap.”
“Hasselt heeft een groot gebrek aan openbare ruimtes waar je zonder te hoeven consumeren toch even op adem kan komen”, alsnog De Witte. “Op die manier wordt Hasselt niet alleen een leefbare, maar ook een aantrekkelijke stad. Een stad op mensenmaat.”