PVDA Hasselt lanceert petitie tegen nieuwe parkeertarieven

Drie weken na het invoeren van de nieuwe parkeertarieven neemt de onvrede onder de Hasselaren toe. “Ik heb drie kinderen die binnenkort – hopelijk – terug samen op bezoek mogen komen, maar dan gaan er twee de volle pot moeten betalen. Ook op zondag, stel je voor!” Dat is één van de vele reacties op de markt deze ochtend, waar leden van de PVDA coronaproof met een QR-code deze petitie hebben opgehaald.  

Al 500 wooneenheden boven winkels in Hasselt staan leeg

De leegstand in de Hasseltse binnenstad neemt ongeziene proporties aan. Al meer dan 500 wooneenheden boven winkels staan leeg. Dat blijkt uit een telling van de PVDA. “Wij willen dat de stad dit probleem nu eindelijk met twee handen vastpakt”, zegt PVDA-fractieleider Kim De Witte. “Elke crisis creëert opportuniteiten. Laat dit het momentum zijn waarop het woonbeleid in Hasselt een andere draai krijgt.”

PVDA beplakt Hasseltse bushokjes uit protest tegen het schrappen van haltes

Met het nieuwe Limburgse vervoersplan verdwijnen in december 2021 één op de vier bushaltes in Hasselt. “Om de reizigers te informeren, plakten we info-affiches op een vijftal Hasseltse haltes die geschrapt zullen worden. Reizigers zullen nu soms tien minuten in plaats van drie moeten wandelen naar hun bushalte. Dat is niet voor iedereen mogelijk”, zegt Sameer Srivastva, kersvers PVDA-gemeenteraadslid in Hasselt. “Wij verdedigen ieders recht op mobiliteit. Dat wordt nu hoe langer hoe meer afgebouwd. Om het file-, parkeer-, en milieuprobleem aan te pakken, hebben we niet minder, maar méér openbaar vervoer nodig.”

PVDA stuurt Sameer Srivastva naar de Hasseltse gemeenteraad

Op de Hasseltse gemeenteraad van april zal Sameer Srivastva de eed afleggen als nieuw gemeenteraadslid voor de PVDA. Hij volgt raadslid Karolien Stevens op.

Maak komaf met de “verlegclausules” voor sociale woningen

Buurtbewoners tekenen massaal bezwaar aan tegen het nieuwbouwproject van projectontwikkelaar Kolmont op de Bosbeeksite in Kuringen-Heide. Ze vrezen voor druk op het groen en hekelen de concentratie van sociale woningen aan de rand van de stad. “Doordat de stad toelating gaf aan projectontwikkelaars om hun ‘sociale last’ van 15 procent sociale woningen in elk nieuwbouwproject te verleggen, krijg je dit”, reageert PVDA-fractieleider Kim De Witte. “Wij willen een gezonde mix in alle wijken.”

Nóg meer betalen om te parkeren? Nee bedankt!

Parkeren wordt alweer een pak duurder in Hasselt. Voor het eerste uur betaal je binnenkort drie euro, dat is 3 x méér dan nu. Een marktbezoekje van twee uur kost je zes euro. Nog een koffie drinken met een vriend nadien en even bij De Post langsgaan? Dan ben je maar liefst twaalf euro kwijt!

PVDA geeft virtuele inkijk in park van de gouverneur

Corona slaat hard toe. We zullen de komende week met z’n allen weer meer binnen zitten. De nood aan toegankelijk buurtgroen wordt alleen maar groter. En net dat mist Hasselt. “Al jaren wordt beloofd om het park van de gouverneur in hartje Hasselt te openen. Het huis en de tuin staan momenteel leeg. Laten we van deze uitzonderlijke tijd gebruik maken om het park nú te openen”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. Om die eis nog eens onder de aandacht te brengen, organiseert de PVDA op vrijdag 23 oktober een ‘virtuele inkijk in het park’. Geheel coronaproof, uiteraard.    

PVDA vraagt volledige openstelling van gouverneurspark en overdracht residentie

Kersvers gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) trekt voorlopig niet naar zijn ambtswoning in Hasselt. Hij wil ‘de plek wat meer leven geven’ en ‘gecontroleerd openstellen voor een beperkt publiek’. “Dat gaat de juiste richting uit”, zegt Vlaams parlementslid Kim De Witte (PVDA). “Een eigen residentie en een eigen park van meer dan 5.000 m² in het hartje van de stad zijn privileges uit een ver verleden.” 

De Groene Delle: democratie ‘on hold’ om wisselmeerderheid te vermijden

Het openbaar onderzoek over De Groene Delle loopt. Iedereen kan bezwaar indienen vóór 7 augustus 2020. De PVDA vroeg de Hasseltse gemeenteraad bezwaar aan te tekenen. “Burgemeester Vandeput (N-VA) sprak van een ‘uitstekend compromis’, maar volgens ons is er een meerderheid in de gemeenteraad tegen de kap van De Groene Delle”, aldus fractieleider Kim De Witte. “De N-VA zet echter de democratie even ‘on hold’ om een wisselmeerderheid te vermijden. Een gevaarlijk precedent, beneden alle peil.”

Onderhoud Hasselts Hotel van de gouverneur en park kosten handenvol geld. Zoek er een publieke functie voor

Bijna 600.000€, zoveel besteedde de Vlaamse overheid afgelopen decennium aan onderhoud en energie voor de ambtswoning en -park van de Limburgse gouverneur. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van de PVDA aan Vlaams Minister-President Jan Jambon. “In de meeste Vlaamse provincies beschikt de gouverneur helemaal niet over een eigen ambtswoning, laat staan een hotel. Nu de gehele site in afwachting van de benoeming van een nieuwe gouverneur leegstaat, vragen we een andere invulling van het hotel met bijhorend park dat al jarenlang met publiek geld wordt onderhouden”, stelt PVDA-volksvertegenwoordiger en fractieleider in de Hasseltse gemeenteraad Kim De Witte voor.