PVDA tekent bezwaar aan tegen vervanging Stationsbuffet door Starbucks

Het ongenoegen over het gedwongen vertrek van het Stationsbuffet in Hasselt is groot. De PVDA vroeg het stadsbestuur bezwaar in te dienen bij de NMBS. “Omdat het schepencollege weigert daarop in te gaan, zullen wij zelf een bezwaarschrift opstellen”, zegt PVDA-raadslid Kim De Witte. “Niet alleen natuurlijk, wel samen met zoveel mogelijk Hasselaren.” Al 185 mensen gaven aan mee te willen nadenken over verdere acties."

Raadslid De Witte vroeg op de Hasseltse gemeenteraad aan schepen van Lokale Handel Rik Dehollogne (N-VA) om bezwaar in te dienen bij de NMBS tegen de beslissing om het Stationsbuffet te vervangen door Starbucks. De schepen weigerde daarop in te gaan.

Het stationsbuffet is een ontmoetingsplaats waar men aan democratische prijzen wat kan drinken en eten. Dat sociale aspect zal verdwijnen als Starbucks daar de deuren opent. “Authenticiteit moet dan plaats ruimen voor eenheidsworst”, aldus De Witte.

Een overheidsbedrijf dat bijna volledig afhankelijk is van belastingen verkiest hier een multinational die nauwelijks belastingen betaalt boven een lokale handelaar die al vier generaties lang het buffet runt. De zoon van de huidige uitbater heeft een nieuw en fris concept uitgewerkt voor de toekomst van het buffet.

“In het bezwaarschrift zullen we vragen dat de NMBS afziet van haar beslissing en de concessie van de huidige uitbaters verlengt. We zullen ook nadenken over nieuwe acties, zoals een online petitie en een winterbuffet aan het station.”

Het bezwaarschrift kan je hier online tekenen.