Skip to content

begrafenis politiek fatsoen

begrafenis politiek fatsoen

De bestuurspartijen in Hasselt kregen een zware oplawaai: zij verloren zomaar eventjes 9,5 procent. RoodGroen speelde meer dan één vierde van haar zetels kwijt. Dat had nog meer kunnen zijn, als de kiezers wisten welke coalitie er vandaag ging tot stand komen.

 

“Ik heb de afgelopen weken met heel veel mensen gesproken”, vertelt PVDA-lijsttrekker Kim De Witte. “Vele zeiden: ‘We staan achter jullie programma, maar we stemmen toch RoodGroen, omdat we bang zijn van een machtsovername door de N-VA.’ Die angst werd ook verspreid door het kartel. Anderen zeiden: ‘Jullie voeren een sterke campagne maar wij stemmen op de N-VA, omdat we na 25 jaar socialistisch bestuur echt iets anders willen.’ Welnu, al die mensen zijn vandaag koud gepakt.”

De thema’s die deze verkiezingen hebben bepaald, gingen over betaalbaar wonen in plaats van de vele luxeappartementen, een aanpak van de leegstand in plaats van de bouwwoede en de betonlobby, investeren in veilige fietspaden in plaats van een chique stadhuis en een dure parking onder de Blauwe Boulevard.

Rond deze thema’s doet de N-VA in Antwerpen exact hetzelfde als het laatste stadsbestuur in Hasselt heeft gedaan: bevriende bouwpromotoren contracten geven, het openbaar vervoer afbouwen, de zorg voor daklozen privatiseren. “Wie denkt dat de N-VA in Hasselt anders gaat doen, droomt hardop”, aldus De Witte

Een alternatieve meerderheid was mogelijk geweest: N-VA, CD&V en OpenVld. “Dan konden Sp.a, Groen en PVDA samen keihard oppositie voeren. Werken aan één sterk links blok en met ons gedrieën zoveel druk veroorzaken dat het nieuwe bestuur niet anders kan dan Hasselt groener, gezelliger en socialer maken. Vanuit die positie zorgen dat we de volgende keer samen een meerderheid halen, zoals vandaag in meerdere districten van Antwerpen.”

In plaats daarvan kiest RoodGroen voor de postjes. Vele kiezers voelen zich bedrogen. Daarom begraven wij het politiek fatsoen. We doen dat dinsdagavond 16 oktober om 19u00, met een hoogmis aan de Kathedraal van Hasselt (Vismarkt). We begraven het politiek fatsoen, maar we houden ook de nieuwe oppositie boven de doopvont: de PVDA, die in de Hasseltse gemeenteraad binnen breekt en zich keihard zal blijven inzetten voor een warme, groene, gezellige en sociale stad.

Praktisch: hoogmis en doopsel aan de Kathedraal van Hasselt (Vismarkt) tussen 19u en 20u op dinsdag 16 oktober

debug info: this is the footer for domain hasselt
debug info: this is the footer for domain for existing data