Skip to content

Kaarslichtjes voor meer sociale en betaalbare woningen in Hasselt

Kaarslichtjes voor meer sociale en betaalbare woningen in Hasselt

Op woensdag 29 december om 19u00 zet PVDA Hasselt 200 theelichtjes aan de kade bij Quartier Bleu in de vorm van het cijfer 3.500. “Er staan 3.500 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Hasselt. Dat aantal neemt toe, maar er komen nauwelijks sociale woningen bij. Wij vragen het stadsbestuur te investeren in sociale en betaalbare woningen”, zegt PVDA-fractieleider Kim De Witte. 

Hasselt kampt met een ernstig woonprobleem. Er zijn te weinig betaalbare woningen voor jonge gezinnen, alleenstaanden en ouderen op de private huurmarkt. En er zijn te weinig sociale woningen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Die problemen zijn aan elkaar gelinkt, bewijst het voorbeeld van Patrick. 

“Patrick staat al 12 jaar op een wachtlijst voor een sociale woning in Hasselt. Hij huurde jarenlang een studio op de private markt. Door hoge medische kosten moest hij zijn huur stopzetten. Patrick is nu dakloos. Een studio huren op de private markt is niet mogelijk met zijn inkomen (1.200 euro per maand). Op korte termijn is er ook geen sociale woning beschikbaar, zelfs geen noodwoning”, legt De Witte uit. 

“Wonen is een basisrecht. Dat moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen,” zegt De Witte. “In Hasselt staan 3.500 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat aantal nam de laatste jaren sterk toe, maar er kwamen nauwelijks nieuwe sociale woningen bij. Tegelijk staan er 67 sociale woningen leeg in Hasselt. Sinds 2017 verdriedubbelde dat aantal. Dat kan er bij mij echt niet in” (cijfers zijn hier te raadplegen). 

“De ambitie van de stad om echt iets te doen aan het woonprobleem, ontbreekt. De stad rekent vooral op projectontwikkelaars op de private huurmarkt. Maar die mikken op luxewoningen, want dat brengt meer op. Zo werden de sociale woningen die bij Quartier Bleu moesten komen met toestemming van het stadsbestuur verplaatst naar de rand van de stad via een verlegclausule. Die sociale woningen zijn er nog altijd niet en intussen staat een groot aantal appartementen in Quartier Bleu nog steeds leeg. De stad moet dus niet rekenen op projectontwikkelaars maar moet de stadsplanning terug in eigen handen nemen”, besluit De Witte.  

De PVDA stelt daarom voor om vanaf 2022 jaarlijks 100 sociale woningen bij te bouwen tot het einde van deze legislatuur. 400 extra sociale woningen bouwen is een investering van 50 miljoen euro. Dat is exact evenveel als de stad investeerde in de nieuwe parking onder de Blauwe Boulevard.