Skip to content

Maak komaf met de “verlegclausules” voor sociale woningen

Maak komaf met de “verlegclausules” voor sociale woningen

Buurtbewoners tekenen massaal bezwaar aan tegen het nieuwbouwproject van projectontwikkelaar Kolmont op de Bosbeeksite in Kuringen-Heide. Ze vrezen voor druk op het groen en hekelen de concentratie van sociale woningen aan de rand van de stad. “Doordat de stad toelating gaf aan projectontwikkelaars om hun ‘sociale last’ van 15 procent sociale woningen in elk nieuwbouwproject te verleggen, krijg je dit”, reageert PVDA-fractieleider Kim De Witte. “Wij willen een gezonde mix in alle wijken.”

Projectontwikkelaar Kolmont wil een resem sociale woningen bouwen in Kuringen-Heide, die eigenlijk voorzien waren voor Zuidzicht aan de Kanaalkom. Niet alleen in Zuidzicht, maar ook in Quartier Blue, de Gelatinesite, Parksite … werden de ‘sociale lasten’ verlegd.

“Initieel was er een belofte van sociale mix in verschillende van die projecten”, vertelt De Witte. “Dat droeg bij tot de toekenning van een vergunning. En court de route wordt die belofte dan afgekocht via zogenaamde ‘verlegclausules’. Als we dat soort praktijken blijven toepassen, riskeren we terug in een soort van gettovorming te belanden: een concentratie van chique woningen in het centrum van de stad en sociale woningen in bepaalde wijken.”

Al meermaals stelde de PVDA de vraag aan het stadsbestuur om te investeren in betaalbare en sociale woningen binnen elk nieuwbouwproject. Uit de eerste plannen die de GEROCO deze week kon inzien voor de vernieuwde stationswijk, blijkt ook weer dat de kwestie van betaalbare en sociale woningen niet hoog op de agenda staan.

“Wij willen de stadsplanning terug in eigen handen nemen. Het betaalbaar wonen voor jonge gezinnen en alleenstaanden hoog op de agenda plaatsen. En komaf maken met de zogenaamde ‘verlegclausules’ in nieuwbouwprojecten”, besluit De Witte.