PVDA Hasselt vraagt reizigers naar tevredenheid over buslijn

PVDA Hasselt vraagt reizigers naar tevredenheid over buslijn

18 december 2024

Op 16 december gaan leden van de PVDA in Hasselt op pad met een enquête. Ze vragen busreizigers naar hun tevredenheid over hun buslijn. “Op 6 januari wordt het aanbod van de lijn nog maar eens verminderd. Jarenlang werd De Lijn kapot bespaard. De gevolgen zijn nu duidelijk: te weinig chauffeurs en bussen. Wij voeren vandaag actie om véél meer investeringen in het openbaar vervoer te eisen”, zegt Aurelie Decoene, voorzitter van PVDA Limburg. 

De getuigenissen over het verminderde aanbod van De Lijn liepen dit jaar veelvuldig binnen: een dame uit Spalbeek kan ‘s avonds niet meer naar vrienden of culturele voorstellingen omdat haar avondlijn geschrapt werd. Scholieren uit Zuid-Limburg moeten twee uur vroeger opstaan omdat ze geen rechtstreekse bus meer hebben. Haltes op drukke pleinen en sociale woonwijken werden vervangen door één flexhalte. In enkele dorpen komt géén bus meer. 

De Vlaamse regering schafte begin 2024 al één op de vier bushaltes af in Limburg. “Er rijden te veel bussen leeg rond”, klonk het. Veel dorpen en gehuchten kregen ‘flexhaltes’ in de plaats. “Nu blijkt dat je op die flexbussen helemaal niet kan rekenen. Tot tien procent van de aanvragen voor flexbussen wordt geweigerd...omdat er geen bus beschikbaar is. Dat is te gek voor woorden. De Vlaamse regering organiseert zelf vervoersarmoede. Woon je wat afgelegen en ben je voor werk, school of vrije tijd afhankelijk van openbaar vervoer? Trek je plan! Dat kunnen we niet aanvaarden”, zegt Aurelie Decoene. 

“De Lijn is jarenlang kapot bespaard. De gevolgen worden nu heel voelbaar: verouderde bussen, geschrapte ritten en een tekort aan personeel. De Lijn is vandaag in crisis door de permanente tekorten. En daarom worden er vanaf 6 januari nog eens honderden ritten geschrapt, 2,5 % van het totale aanbod. Waar eindigt dit?”, vraagt Decoene zich af. 

“De Vlaamse regering plant wel nieuwe investeringen, maar die zijn ruim onvoldoende om het jarenlange verloederingsbeleid te boven te komen. Wij eisen een echte ommekeer: maak van openbaar vervoer hét sociaal en ecologisch alternatief, betaalbaar en berekenbaar. Daarvoor zijn véél meer investeringen nodig. Wij blijven met acties en getuigenissen dit punt onder de aandacht brengen”, besluit Aurelie Decoene.