PVDA jongeren zetten tenten op in de Quartier Bleu voor betaalbaar wonen

PVDA jongeren zetten tenten op in de Quartier Bleu voor betaalbaar wonen

19 september 2024

Wonen wordt onbetaalbaar in Hasselt. Er kwamen 2.061 appartementen bij de afgelopen zes jaar, waarvan 90 procent luxeprojecten. Jongeren, alleenstaanden, ouderen met een gemiddeld pensioen zijn blijkbaar niet meer welkom in de hoofdstad. Bij wijze van ludieke actie gingen een aantal jongeren van de PVDA op woensdag 18 september slapen in een tent op de Blauwe Boulevard.

Lees het volledige dossier

“In Hasselt staan er nu nog 1.570 appartementen te koop (appartementen die pas zijn gebouwd of nog in aanmaak zijn). Het duurste appartement kost 2,2 miljoen euro, voor een penthouse in Residentie Refuga (141 appartementen, het goedkoopste kost 550.000 euro). De gemiddelde prijs van de appartementen die nu te koop staan in Hasselt is volgens Zimmo.be gelijk aan 412.367 euro. “Wie kan dat nog betalen”, vraagt PVDA-lijsttrekker Kim De Witte zich af. “Jonge gezinnen, alleenstaanden, ouderen met een gemiddeld pensioen alvast niet.” 

Er kwamen afgelopen legislatuur 2.061 appartementen en 226 woningen bij in Hasselt. Uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan het College van Burgemeester en Schepenen blijkt dat er 213 betaalbare en sociale wooneenheden bijkwamen. Dat is dus amper 10 procent.

“Wij vinden dat veel te weinig”, zegt De Witte. “De luxemarkt is verzadigd in Hasselt.” In zowat alle projecten staan er nog appartementen leeg. Op de Blauwe Boulevard staan nog 92 appartementen te koop, dat is één op drie. De gemiddelde prijs van die appartementen is gelijk aan 457.143 euro.

“Wij willen een stad op mensenmaat, die niet babbelt over betaalbaar wonen, maar daar ook écht werk van maakt”, aldus De Witte. “Concreet willen wij dat er nu echt een pauzeknop komt voor grote luxeprojecten, tot 2030. Na 2030 willen wij dat er in elk groot nieuwbouwproject (vanaf 10 wooneenheden) één derde betaalbare en één derde sociale woningen worden geïnstalleerd. Zo wordt de stad gebouwd op maat van de Hasselaar in plaats van de projectontwikkelaars”. 

Ook de huurprijzen swingen de pan uit. Wij willen die begrenzen op basis van objectieve criteria zoals comfort, energieverbruik, ligging, aantal kamers. Dat gebeurt nu al in Brussel en tal van andere steden. Door deze maatregel worden huisjesmelkers buitenspel gezet en zorgen we voor eerlijkere prijzen.

Lees het volledige dossier