PVDA stelt ernstige nalatigheid vast bij sociale huisvestingsmaatschappij WIL
20 juni 2024
Bram is 35 jaar oud en woont met zijn zoontje van 20 maanden in een sociale woning van WIL. “Bram wordt telkens een sociale woning toegewezen met serieuze vochtproblemen en ernstige gebreken. Onveilige woningen. WIL laat het na de woningen voldoende te controleren en schuift de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van vocht- en andere problemen van zich af. Wij vragen dat WIL een fatsoenlijke sociale woning ter beschikking stelt voor Bram en alle andere sociale huurders. Sociale huurders verdienen kwalitatieve woningen”, zegt Kim De Witte, Hasselts PVDA-boegbeeld.
“WIL bood tot tweemaal toe een onveilige woning aan Bram en zijn zoontje (naam en leeftijd). De eerste keer verhuist Bram naar een sociale woning op het Heilig Hartplein. De woning werd vooraf niet gecontroleerd door WIL en vertoont heel wat gebreken (is dit SVK?). Een vloer vol oneffenheden waarop met moeite kasten geplaatst kunnen worden, een ‘nieuwe CV’ die een enorme gaslucht verspreidt en die een afloop heeft via de keuken. Door een verkeerd geïnstalleerde afloop van de CV vormt zich vocht en schimmel in de keukenkasten. Noch warm water, noch ventilatie in de badkamer. Het ‘nieuwe’ elektrisch vuur werkt na een jaar nog niet. Het dak is zo lek als een zeef. Dit is een ronduit onveilige woonsituatie”, klaagt Kim De Witte aan.
De woning was zo slecht dat Bram geen huursubsidie kreeg. Na wat gefoefel kreeg de eigenaar de woning toch herkeurd. Maar ook een tweede keer ging het mis bij Bram. WIL belooft Bram een ander en beter appartement in Runkst. De medewerker van WIL die de bezichtiging mee moest leiden, heeft de bezichtiging zelf afgebroken wegens algemene staat van onderkomen, schimmel in de badkamer en keuken te klein (of frigo of kast openen. Hij was beschaamd voor de woning die WIL aanbood. Weeral had WIL op voorhand geen voorafgaandelijke controle gedaan van de woning.
De situatie in de huidige sociale woning gaat van kwaad naar erger. Doordat de eigenaar een renovatie van de dakgoot weigert, wordt de dakgoot van Bram een fontein. Het water schier over de dakgoot, de muur wordt doornat. Dit leidt tot ernstige schimmelvorming in de woning. WIL geeft aan niets te kunnen doen hiertegen. De kelder is veranderd in een visvijver met 30 cm water. De extra onkosten zijn voor Bram.
“Sociale huisvestingsmaatschappij WIL schuift de verantwoordelijkheid van zich af en zegt dat de verantwoordelijkheid bij de eigenaar ligt om alles in orde te brengen. Ze zouden geen andere woning vrij hebben voor Bram en zijn zoontje. Nochtans lazen we deze week dat omwille van administratieve problemen 610 sociale woningen in Limburg leeg staan. Zowel de sociale huisvestingsmaatschappij als de overheid laten steken vallen. Te weinig sociale woningen en gebrekkige kwaliteit van de bestaande sociale woningen. Wij dienen een vraag hierover in op de gemeenteraad van Hasselt. Wat gaat de bevoegde schepen hieraan doen? Op tafel kloppen bij WIL en de hogere overheden? Sociale huurders verdienen degelijke woningen”, besluit de Witte.