Skip to content

PVDA geeft virtuele inkijk in park van de gouverneur

PVDA geeft virtuele inkijk in park van de gouverneur

Corona slaat hard toe. We zullen de komende week met z’n allen weer meer binnen zitten. De nood aan toegankelijk buurtgroen wordt alleen maar groter. En net dat mist Hasselt. “Al jaren wordt beloofd om het park van de gouverneur in hartje Hasselt te openen. Het huis en de tuin staan momenteel leeg. Laten we van deze uitzonderlijke tijd gebruik maken om het park nú te openen”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. Om die eis nog eens onder de aandacht te brengen, organiseert de PVDA op vrijdag 23 oktober een ‘virtuele inkijk in het park’. Geheel coronaproof, uiteraard.    

Hasselt scoort zeer slecht in het Gemeenterapport van HBVL als het gaat over toegankelijk buurtgroen. “Dat verbaast niet. De Hasseltse binnenstad telt naast het begijnhof geen enkel openbaar park. De vier bomen op de grote markt en de containers met wat troosteloos groen erin compenseren dat niet. De kap van het Kapermolenbos en de betonnering van zoveel open ruimte helpen ook niet. Daarom is het belangrijk dat de weinige groene pareltjes toegankelijk zijn voor iedereen”, aldus Kim De Witte.   

Bij het ‘Hotel van de Gouverneur’ hoort een park van 5.450 m², eigendom van de Vlaamse overheid, onderhouden met belastinggeld, maar uitsluitend toegankelijk voor de gouverneur en zijn gasten. “De tuin en het huis mogen van mij open”, zei de kersverse gouverneur Jos Lantmeeters. Dat zeiden ook zijn voorgangers Herman Reynders en Steve Stevaert, totdat ze zelf in de residentie gingen wonen. De gouverneurs van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hebben geen residentie op kosten van de gemeenschap. Zij hebben hun eigen woning en een kantoor. Een eigen residentie met park is een reliek uit het verleden. De huidige gouverneur is nog niet verhuisd naar de residentie. Dit is dé gelegenheid om het park te openen”.

De PVDA organiseerde de afgelopen vier jaar al heel wat acties voor de openstelling van het park: een picknick, een rondgang, een petitie, een receptie voor de ingang. Daarnaast zette zij de opening van het park al meermaals op de agenda van de gemeenteraad. “Onder deze druk is de stad nu toch sinds begin dit jaar in gesprek met de Vlaamse overheid over de opening van het park. Maar het blijft vaagheid troef. Wij willen een helder besluit: de snelle opening van het park voor het brede publiek.

Praktisch: de virtuele inkijk vindt plaats op vrijdag 23 oktober om 16u00. Afspraak aan de witte poort in de Dokter Willemsstraat. We volgen alle coronaregels strikt op: bubbels van vier, met mondmasker en social distancing. De actie werd goedgekeurd door de politie.

 

 

 

 

 

debug info: this is the footer for domain hasselt
debug info: this is the footer for domain for existing data