Skip to content

PVDA Hasselt haalt petities op tegen verkoop begijnhofhuisjes

De provincie Limburg wil de huisjes en het poortgebouw van het Hasselts begijnhof verkopen. Daarmee zou een waardevol stukje provinciaal erfgoed in private handen terechtkomen. Sinds twee weken gaat de PVDA Hasselt rond met een petitie tegen verkoop van deze huisjes.

Dertien huisjes met voortuin, een monumentaal poortgebouw, een bijgebouw en een bouwterrein van zestig meter breed. Dat deel van het begijnhof wil de provincie verkopen aan projectontwikkelaars. Het Hasselts begijnhof vormt zowat de enige groene ruimte binnen de Hasseltse kleine ring. Een groen eiland van rust, in een stadscentrum waar je struikelt over handel en horeca.

Kim De Witte, voorzitter van PVDA Hasselt: “De begijnhofhuisjes hebben al jaren een publieke functie. Eerst als ziekenhuis, daarna als bibliotheek en nu als tentoonstellings- en werkruimte voor het laagdrempelig kunstencentrum Z33. De huisjes zijn gemeen erfgoed van de Hasselaar. Met de privatisering van het begijnhof vrezen wij dat de rust en het groen op termijn zal verdwijnen. Zeker als we weten dat de huisjes omgevormd kunnen worden tot horecazaken, hotels of private kunstgalerijen.”

Om steun te verzamelen tegen de verkoop lanceerde PVDA Hasselt een petitie. Daarmee gaat de Hasseltse afdeling al twee weken de straat op. Kim De Witte: “De Hasselaren zijn verontwaardigd. Zij willen niet dat het begijnhof verdwijnt. Het is historisch en cultureel erfgoed, dat je niet zomaar op de markt gooit. We hebben intussen al vijfhonderd handtekeningen verzameld.”

De petitie kan op heel wat steun rekenen. Claire uit de Katarinawijk: "Het begijnhof verkopen is als een troef die je zomaar weggeeft. Ik hou van Hasselt en zijn oude gebouwen. Ik heb er al veel zien verdwijnen, allemaal voor de bouw van appartementen. Ik ben tachtig jaar. Ik verdwijn ook, maar ik wil dat al wie na mij komt er ook iets aan heeft. Ik hoop dat de politiek nu toch eindelijk eens luistert naar de mensen.”

Een kunstenaar die aan het werk is in het begijnhof, reageert bezorgd en boos: "De huisjes blijven nog open tot eind dit jaar. Dan gaan ze dicht. Doodjammer. Hasselt heeft zo al weinig parels. Nu geven ze die nog weg. Ik denk dat de huisjes later duur zullen verkocht worden aan mensen die het kunnen betalen. De kunst gaat verloren."

Kim De Witte: “De provinciale bevoegdheid cultuur wordt in 2018 overgeheveld naar het Vlaamse niveau. Laat de Vlaamse overheid zich dan ontfermen over de huisjes. Limburg is zwaar onderbedeeld op vlak van cultuursubsidies. Een uitgelezen kans voor Sven Gatz en de Vlaamse regering om de balans wat meer in evenwicht te brengen. Een andere mogelijkheid is dat de stad Hasselt de huisjes overkoopt van de provincie. De stad kan dan cultuursubsidies aanvragen voor de verdere exploitatie van de huisjes als tentoonstellingsruimte”.

De PVDA gaat verder met de petitie en hoopt duizend handtekeningen te verzamelen. Zij lanceert ook een online versie van de petitie.