Skip to content

PVDA berovert twee zetels

PVDA berovert twee zetels

De kiesresultaten voor Hasselt maken één ding duidelijk: de meerderheid van de Hasselaren die hun stem herzien, willen een alternatief langs links.

“Wij zijn zeer tevreden met dit resultaat”, zegt lijsttrekker Kim De Witte. “Ons doel was binnenbreken in de gemeenteraad. Dat hebben we niet één keer, maar twee keer gedaan! Drie jaar geleden hadden we nog geen afdeling in Hasselt. Men zei ons: ‘Er is geen plaats voor de PVDA hier’. Ik ben uiterst fier op waar we nu staan.”

De PVDA heeft met sterke dossiers en tal van acties de thema’s van deze verkiezingen bepaald: betaalbaar wonen in plaats van de vele luxeappartementen, een doortastende aanpak van de leegstand in plaats van alles vol te bouwen, investeren in openbaar vervoer en veilige fietspaden in plaats van een chique nieuw stadhuis of een dure parking onder de Blauwe Boulevard.

Het huidige stadsbestuur krijgt een zware oplawaai: zij verliezen 9,5 procent. Meer dan twee derde daarvan, namelijk 6,5 procent, gaat naar de PVDA. Eén derde gaat naar rechts. Het Vlaams-Belang groeit met amper 2,8 procent. Zij pikt de stemmen van Leefbaar Hasselt – het vroegere LDD – in (zij hadden 3,3 procent in 2012). Door het absurde systeem Imperiali krijgen zij daardoor zomaar eventjes 2 zetels erbij.

De N-VA kan de ministerpost van Steven Vandeput niet verzilveren. “Dat is ook logisch”, vervolgt De Witte. “Rond de thema’s die wij hier op de kaart hebben gezet – betaalbaar wonen, groen in de stad, meer openbaar vervoer en veilige fietspaden – heeft de N-VA niets anders te bieden dan de huidige bestuursploeg. Integendeel, in Vlaanderen en in Antwerpen maakt zij van deze punten helemaal een zootje.”

Het voorakkoord tussen Rood-Groen, CD&V en OpenVld behoudt een meerderheid (23 van de 41 zetels). Maar ook een meerderheid langs links wordt mogelijk: met CD&V, Rood-Groen en PVDA (21 van de 41 zetels).

“We kijken verder dan Hasselt", alsnog Kim De Witte. "De PVDA verovert zitjes in de gemeenteraad van Gent, Leuven, Hasselt, Mechelen, Sint-Niklaas, Turnhout, Geel, Brasschaat, Brussel-Stad, Vilvoorde. In alle Vlaamse centrumsteden gaan wij mee het debat bepalen en in heel de provincie Antwerpen gaan we stevig vooruit. Dat geeft heel veel hoop voor 2019.”