Betaalbare woonstad

Een stad is een plaats waar mensen samen wonen. Wonen zou dan ook een basispijler van een stedelijk beleid moeten zijn. Maar dat is niet zo. Vandaag hebben steeds meer Hasselaren het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Het stadsbestuur rolt de rode loper uit voor de projectontwikkelaars à la Kolmont, Vestio en Matexi. Die bouwen luxeprojecten die voor de Hasselaar onbetaalbaar zijn. Wij willen dat de stad radicaal van koers verandert en het heft in eigen handen neemt. Met een ambitieus plan voor betaalbaar wonen. Met voldoende woningen van goede kwaliteit. Met een Hasseltse woonnorm bij alle grote nieuwbouwprojecten.

Visie

Het recht op behoorlijke huisvesting staat in de Belgische Grondwet en ook in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar dat recht is dode letter. Een betaalbare kwaliteitswoning is voor veel mensen onhaalbaar geworden. Dat heet: wooncrisis. En die wooncrisis heeft een oorzaak: alle macht ligt bij de projectontwikkelaars.

Projectontwikkelaars, investeerders en speculanten zijn baas in de vastgoedsector. Het zijn zij die plannen wat er waar er gebouwd wordt. Die ontwikkelaars creëren geen betaalbare woningen. Zij bouwen wat het meeste geld oplevert: luxewoningen en dure kantoorgebouwen. En zij krijgen daarvoor vrij spel. Want de banden tussen politiek en projectontwikkelaars zijn alomtegenwoordig. Politici zetelen in de raad van bestuur van bouwbedrijven, of bezitten zelf zo’n bedrijf. Zo verkrijgen zij de beste plekjes van de stad om vol te bouwen.

Hoe maken we van Hasselt terug een betaalbare woonstad? Dat is de uitdaging waar we voor staan. De huurprijzen gaan door het dak. Jonge gezinnen, alleenstaanden, ouderen met een gemiddeld pensioentje, mensen met een beperking vinden geen betaalbare koopwoning meer. Er staan 2.333 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Deze legislatuur zijn er 530 extra bijgekomen. De gemiddelde wachttijd is 1.437 dagen, dat is vier jaar. Maar het aandeel sociale woningen is de laatste legislatuur gedaald naar 4,8 procent, het laagste aandeel van alle provinciehoofdsteden.

Uit onze Grote Bevraging bij 1.210 Hasselaren bleek dat betaalbaar wonen één van de centrale bezorgdheden is van de kiezers. De PVDA maakt van betaalbaar wonen dan ook dé inzet van de gemeenteraadsverkiezingen.

In tien jaar tijd zijn de Hasseltse vastgoedprijzen met 50% gestegen. Ondanks de plechtige belofte in 2018 om een pauzeknop te installeren, is het aantal luxeappartementen blijven toenemen. In totaal zijn er 2.061 appartementen bijgekomen in Hasselt tussen 2018 en 2024. Momenteel staan er nog 1.570 appartementen te koop. De luxeprojecten springen in het oog.

Enkele voorbeelden: de prijs van de 141 appartementen in de residentie Refuga in de Herkenrodekazerne varieert tussen 2,2 miljoen en 550.000 euro. De gemiddelde prijs voor de 21 appartementen in de residentie Thonis op de Thonissenlaan is gelijk aan 572.500 euro. De gemiddelde prijs voor de 15 appartementen in de residentie Heritage in de Schiervellaan is gelijk aan 480.000 euro. De minimumprijs van de 15 appartementen in de residentie Strael aan de Stadsomvaart bedraagt 410.000 euro.

Voor sommige projecten zijn de prijzen zelfs niet raadpleegbaar op de website, maar de titels spreken boekdelen: “luxeappartementen”, “lofts”, “skyhouses”, “luxueuze woongelegenheden” en zo voort. De gemiddelde vraagprijs voor een appartement in Hasselt is volgens Zimmo.be momenteel gelijk aan 412.369 euro. Wie kan dat nog betalen?

De ‘betaalbare’ woningen die het stadsbestuur via het zogenaamde ‘Hasselts woonmodel’ ter beschikking wil stellen, zijn voor heel veel mensen nog steeds onbetaalbaar. De zes appartementen van het Hasselts woonmodel in het Rongeseproject, vlakbij de Truierbrug, zullen voor 86 vierkante meter bewoonbare oppervlakte 312.372 euro kosten.

Het aanbod van ‘betaalbare’ en sociale woningen blijft ook zeer beperkt. In een schriftelijke vraag van Kim De Witte op 30 mei 2023 aan het College van Burgemeester en Schepenen kregen we cijfers over het aantal betaalbare en sociale woningen die werden gerealiseerd én vergund door het huidige stadsbestuur. Daaruit bleek dat er 182 betaalbare en sociale wooneenheden in uitvoering zijn en 31 beslist zijn, maar nog niet in uitvoering. Dat gaat in totaal dus over 213 wooneenheden. Dat is amper tien procent van het totale aantal nieuwe wooneenheden in Hasselt deze legislatuur.

Wij willen een stad op mensenmaat, die niet babbelt over betaalbaar wonen, maar daar ook écht werk van maakt. Concreet willen wij dat er een pauzeknop komt voor grote luxeprojecten, tot 2030. Het is tijd voor betaalbare woningen op maat van de Hasselaren, niet op maat van de projectontwikkelaars. Tegen 2030 willen we ook 3.000 sociale woningen hebben in Hasselt, dat zijn er 650 méér dan vandaag. Op die manier halen we de druk van de wachtlijsten.

Ook de huurprijzen swingen de pan uit. Wij willen die begrenzen op basis van objectieve criteria zoals comfort, energieverbruik, ligging, aantal kamers. Dat gebeurt nu al in Brussel en tal van andere steden. Door deze maatregel worden huisjesmelkers buitenspel gezet en zorgen we voor eerlijkere prijzen.

Tot slot ondersteunen we maximaal iedereen in de stad die renoveert. Veel eigenaars hebben naast hun dure lening geen geld meer om hun huis te isoleren of te renoveren. Via het Hasselts Energiebedrijf willen wij renteloze leningen voor renovaties voorzien, die de eigenaars dan terugbetalen met de besparingen op hun energiefactuur.

Wat wij willen

1. Een kwaliteitsvolle en betaalbare huurmarkt

  • We dringen aan bij de Vlaamse overheid om de huurprijzen te plafonneren aan de hand van objectieve criteria, zoals de kwaliteit van de woning, de oppervlakte en het aantal kamers.

  • Zolang een Vlaams kader uitblijft, willen we gebruik maken van de gemeentelijke autonomie om in Hasselt een bindend huurprijzenraster uit te werken.

  • We leggen een conformiteitsattest op voor elke huurwoning. Er komen extra woontoezichters om het aantal controles gevoelig op te drijven.

  • De stad beheert zelf een website met alle woningen die te huur zijn. Met kwaliteitslabel en met vermelding van de huurprijs.

  • Woningen die niet voldoen, registreren we als ongeschikt of onbewoonbaar. De heffingen op ongeschikte of onbewoonbare woningen worden verhoogd en ook echt geïnd.

  • We begeleiden huurders van ongeschikte of onbewoonbare panden om een nieuwe woning te vinden. Het huurcontract kan enkel worden opgezegd als er een alternatieve woning is voor de huurder. 

  • We helpen verhuurders die niet de nodige middelen of expertise hebben om hun woning in orde te brengen volgens de normen van de Vlaamse Wooncode.

Meer achtergrondinformatie

2. Een actieve stedelijke vastgoedpolitiek

  • We verbieden de verdere verkoop van stadsgronden en stadsgebouwen.

  • Concessies aan projectontwikkelaars worden alleen vergund via erfpacht.

  • Bij projecten waarin de stad partner is, leggen we strenge eisen op aan de ontwikkelaar op vlak van betaalbare woningen. 

  • We gaan voor minimum een derde sociale woningen en minimum een derde betaalbare woningen bij alle nieuwbouwprojecten. 

  • Op termijn richten we een Hasseltse Wooncoöperatie op die zelf instaat voor de bouw, renovatie en isolatie van woningen.

  • Bij nieuwbouwprojecten van de Hasseltse Wooncoöperatie inspireren we ons op het Weense SMART-model.

Meer achtergrondinformatie

3. Een ambitieus beleid voor moderne sociale huisvesting

  • Met de sociale huisvestingsmaatschappijen zorgen we ervoor dat elke wijk minimaal 9 procent sociale huurwoningen heeft.

  • Bij nieuwbouwprojecten leggen we een minimum van een derde sociale huurwoningen op.

  • We beperken de structurele leegstand in de sociale huisvesting door een gefaseerde planning van de renovaties en door voldoende financiering.

  • We stemmen het sociaal huuraanbod inzake typologie beter af op de vraag. 

  • We bevriezen de huurprijzen van sociale woningen en plafonneren de gemeenschappelijke kosten (de huurlasten) op maximaal 10 procent van de huurprijs.

  • We versterken de woonzekerheid van de sociale huurders.

Meer achtergrondinformatie

4. Nultolerantie voor leegstand

  • We bestrijden commerciële leegstand en woningleegstand met permanente controles.

  • We verhogen het bedrag van de leegstandsheffing en verminderen het aantal vrijstellingen.

  • Wooneenheden die langer dan drie jaar leeg staan, geven we in handen van de sociale huisvestingsmaatschappij of van de stedelijke wooncoöperatie.

  • We brengen het leegstandsregister up-to-date en we verhogen het aantal stedelijke medewerkers.

Meer achtergrondinformatie