Hasselt voor iedereen

In onze stad is een zorgwekkende cultuur ontstaan. Een cultuur van prestige- en luxeprojecten, aangestuurd door vastgoedbaronnen, speculanten en partijpolitieke kingmakers. Een cultuur die alle stedelijke ruimte en publieke diensten verpatst. Een ons kent ons-cultuur, die het zonlicht niet kan verdragen en pijn doet aan de ogen. Wij willen geen gerommel in de marge. Wij willen een stad op mensenmaat, die niet te koop is aan de hoogste bieder, maar die zich organiseert en werkt voor de noden van haar inwoners. Wij willen een stad die niet babbelt over betaalbaar wonen, maar daar werk van maakt. Dat is iets helemaal anders dan de 141 nieuwe luxeappartementen in de residentie Refuga, de 52 luxueuze woongelegenheden in het Oud Gerechtshof, de 49 lofts en 5 skyhouses in de residentie Bonnefant, de 22 luxeappartementen en 5 penthouses in de residentie l’Estrade enzoverder.1

Tussen 2018 en 2024 kwamen er méér dan tweeduizend appartementen bij in Hasselt. Prijzen van 400.000, 500.000 of 600.000 euro zijn regel, geen uitzondering. Dat is niet betaalbaar wonen. Dat is duur wonen.

De nieuwe bestuurscoalitie – van N-VA, RoodGroen en OpenVld – is haar beloofde “pauzeknop voor luxeappartementen” meteen na de verkiezingen van oktober 2018 weer vergeten. De piek aan nieuwe (luxe)appartementen scheerde onbekende toppen in 2022 (+526) en 2023 (+468). De Hasseltse luxemarkt is volledig oververhit. In zowat alle projecten staan nog appartementen leeg, in de Quartier Bleu maar liefst één op drie.

Wij kiezen partij voor een stad waar gewone mensen ook een woning kunnen kopen. Een stad die een einde maakt aan de schandvlek dat één op zeven kinderen moet opgroeien in armoede. Een stad waar iedereen meetelt, zonder tweederangsburgers, angst, racisme en verdeeldheid.

Wij kiezen partij voor een klimaatneutrale stad, die gaat voor een duurzame toekomst, waarbij het klimaat niet gezien wordt als een probleem maar als een oplossing voor de leefbaarheid. Wij kiezen partij voor een stad die het verkeer uit de knoop haalt en resoluut kiest voor verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers, en voor openbaar vervoer, ook naar het werk.

Wij willen geen komma’s veranderen, wij willen de stad veranderen. Wij zijn niet bezig met de postjes en de macht verdelen. Wij zijn niet bezig over wie met wie, en wie niet met wie. Wij zijn bezig met onze stadsvisie. Om ons stadsprogramma te maken hebben wij een Grote Bevraging georganiseerd bij meer dan 1.200 Hasselaren. Wij toetsen ons programma, we betrekken de mensen, dat is ons DNA. Er is geen enkele partij die dat doet zoals wij.

Steden op mensenmaat versus steden op centenmaat

Het is hoog tijd dat er in dit land een globaal stedelijk beleid komt, waarbij elke stad haar eigen troeven kan uitspelen. Een coherent beleid met een globale kijk op investeringen en ontwikkeling. Een totaalvisie met overal eenzelfde gemeentebelasting en met een herfinanciering van de steden. Geen beleid dat steden tegen elkaar uitspeelt in een absurde en geldverspillende concurrentieslag.

Het is hoog tijd dat een stad opnieuw beschouwd wordt als een stad, en niet als een marketingtool. Een stad is een plaats waar mensen samen wonen, samen leven, samen werken, zich samen ontspannen. Het woord gemeente komt niet toevallig van ‘gemeenschappelijkheid’, een ‘commune’ en niet een ‘commerce’. Een stadsbestuur moet zorgen dat alle stadsbewoners goed kunnen wonen, goed kunnen leven, zich goed kunnen verplaatsen en ontspannen. De noden van de stadsbewoners moeten centraal staan, dáár moet het stadsbestuur voor zorgen.

De neoliberalen hebben de stad gekaapt. Zij waarderen de stad op, maar hun stad is van beton. Het is hoog tijd dat we de mensen opwaarderen. Alle Hasselaren hebben recht op de stad, niet alleen die met een dikke portefeuille, maar iedereen. En daarvoor heb je een visie nodig, een totaal andere visie.

Wij willen opnieuw integrale wijken. Dat zijn wijken waar wonen betaalbaar is; met goede scholen in de buurt en waar je niet vele kilometers moet rijden om je kind naar school te brengen. Een met wijkgezondheidscentra, naar het voorbeeld van Geneeskunde voor het Volk. Het zijn wijken waar er weer postkantoren zijn, bibliotheken, jeugdhuizen, groen en speelgelegenheid.

We moeten het niet onder stoelen of banken steken, er zijn twee visies op de stad die lijnrecht tegenover elkaar staan. Een commerciële visie die vertrekt van beton en privé. En een publieke visie die vertrekt van de mensen en van een rechtvaardige fiscaliteit. Dát is de echte inzet van de verkiezingen. Wat is de beste stadsvisie voor de eenentwintigste eeuw: een stad op centenmaat of een stad op mensenmaat?

Wij kiezen alvast partij. Partij voor een stad op mensenmaat.

 

1 De lijst is langer: residentie Thonis (20 nieuwe luxeappartementen en 1 penthouse), residentie DusartZicht (10 appartementen “in een luxueus nieuwbouwcomplex”), residentie Renaissance (8 luxeappartementen), residentie Fruitmarkt (6 luxeappartementen), etc etc.