Jonge stad
Jongeren verdienen hun plaats in de stad. Een stad waar jongeren ruimte hebben om jong te zijn. Met plaats om bij elkaar te komen en zich uit te leven. Een stad met een divers en laagdrempelig vrijetijdsaanbod. Een jonge stad is ook een stad waar de jongeren hulp vinden waar ze zich bevinden: op school en tijdens hun vrije tijd. Een stad waar élke jongere zich thuis voelt: zonder racisme, seksisme of discriminatie. Jongeren zijn experts bij uitstek over de plek waar ze wonen, studeren, werken, zich amuseren. Daarom kunnen we, door hen aan het woord te laten, een schat aan voorstellen aanboren.
Wat wij willen
1. Een stad om jong te zijn
-
We voorzien chill-zones binnen elke deelgemeente, met grasplekken, openbaar sanitair, fonteintjes met drinkwater, wifi en de mogelijkheid om de gsm op te laden.
-
We zorgen plekken waar jongeren zich kunnen uitleven, met openbare fitnessruimtes, voetbal- en basketbalveldjes, enz. Luifels om te schuilen voor de regen en onderdelen van skateparken nemen we op in de officiële lijst van straatmeubilair.
-
Wonen in Hasselt moet ook voor jongeren betaalbaar zijn. Zie ons hoofdstuk 'betaalbaar wonen'.
-
We vragen dat Eddy's Broodjesbar, het Smulbarakske, het frituur op Dusart en andere traditionele frituren als monument worden erkend, om ze te beschermen.
-
We versterken de UiTPas. We bieden ook sport- en dansverenigingen laagdrempelige infrastructuur aan, en voldoende werkingsmiddelen.
-
We voorzien voldoende middelen voor vzw De Serre als jongeren- en muziekcentrum. We faciliteren de toegang naar de wijk. We onderzoeken de mogelijkheden om langs het kanaal een zwemplek in de zomer te creëren.
-
We installeren een stedelijke Cultuurpas: een cultuurbudget voor elke jongere dat verdeeld wordt via de scholen. Een deel is voor cultuur op school, een ander deel is voor cultuur in de vrije tijd.
-
Het zomerprogramma van de stad en het aanbod van de Hasseltse culturele centra stemmen we af op jongeren zodat het cultuuraanbod voor jongeren hun aandeel in de stedelijke bevolking weerspiegelt.
Meer achtergrondinformatie
Een stad om jong te zijn: het begint met genoeg ruimte waar men niet voor alles moet betalen. Koopkracht is voor veel mensen al een probleem, voor de jongeren nog meer. De openbare ruimte richten we zo in dat jongeren zich thuis voelen. We voorzien voldoende ontmoetingsplekken, met grasplekken, openbaar sanitair, fonteintjes met drinkwater, wifi en de mogelijkheid om de gsm op te laden. Deze chill-zones voorzien we binnen elke deelgemeente, op maximaal 400 meter van huis.
We zorgen ervoor dat er overal groen en open ruimte is op wandelafstand, plekken waar jongeren zich kunnen uitleven. Met hier openbare fitnessruimtes waar jongeren goedkoop kunnen komen trainen, met daar voetbal- en basketbalveldjes. Luifels om te schuilen voor de regen en onderdelen van skateparken nemen we op in de officiële lijst van straatmeubilair. Zo maken we het makkelijker om die dingen te plaatsen.
Ruimte krijgen in de stad is ook goedkoop mogen eten. Eddy's Broodjesbar, het smulbarakske, het frituur op Dusart en andere traditionele frituren spelen een belangrijke rol daarin. We dienen een aanvraag bij Vlaanderen in om ze als monument te laten erkennen, naar het voorbeeld van Aarschot.
Toegang tot sport, cultuur en gezellige ontmoetingsplaatsen is ook erg belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van jongeren. Te veel kinderen en jongeren in Hasselt hebben te weinig ruimte thuis. Om die reden versterken wij de UiTPas, zodat ook de jongeren uit arme gezinnen toegang hebben tot cultuur, sport en ontspanning. We bieden ook sport- en dansverenigingen laagdrempelige infrastructuur aan, en voldoende werkingsmiddelen.
Vzw De Serre is in Hasselt een unieke plek voor creatievelingen, ondernemende artiesten en curieuze neuzen. We voorzien voldoende middelen zodat het jongeren- en muziekcentrum genoeg personeel heeft om zich uit te bouwen, zonder de kosten op de jongeren zelf te moeten verschuiven. We voorzien ook een gemakkelijke toegang naar de wijk via een fietsbrug of -tunnel. We onderzoeken de mogelijkheden om langs het kanaal een zwemplek in de zomer te creëren. Zo wordt de wijk ook aantrekkelijker.
We installeren een stedelijke Cultuurpas voor jongeren, naar het voorbeeld van Frankrijk: een cultuurbudget voor elke jongere dat verdeeld wordt via de scholen. Een deel van het budget is voor cultuur op school, een ander deel is om te besteden aan cultuur in de vrije tijd. Wel of geen toegang hebben tot cultuur is een vorm van kansarmoede. Als we de ongelijkheid in de samenleving willen wegnemen, moet ook de drempel voor cultuur naar beneden.
Het zomerprogramma van de stad en het aanbod van de Hasseltse culturele centra stemmen we af op jongeren zodat het cultuuraanbod voor jongeren hun aandeel in de stedelijke bevolking weerspiegelt. Waar er regelmatig lijndansen plaatsvindt, is er ook ruimte voor een avond silent disco bv.
2. Laat het Hasselts jeugdwerk bloeien
-
We voorzien in elke wijk een sterke permanente werking van het professioneel jeugdwerk, steunend op professionele jeugdwerkers én solide vrijwilligers.
-
We zorgen ervoor dat de stad de opleiding van nieuwe animatoren ondersteunt. Dat is nodig om wachtlijsten te vermijden.
-
De opleiding van vrijwilligers met een migratie-achtergrond geven we extra aandacht.
-
Om de ontmoeting, uitwisseling en samenwerking tussen jongeren van de verschillende vormen van jeugdwerk te stimuleren, organiseren en ondersteunen we jaarlijkse gezamenlijke evenementen.
Meer achtergrondinformatie
We voorzien in elke wijk een sterke permanente werking van het professioneel jeugdwerk. We investeren daarom in professionele jeugdwerkers én solide vrijwilligers om het aanbod te optimaliseren en nieuwe initiatieven op te starten.
Wie veel jongeren bereikt, kan ook meer animatoren vinden en opleiden. Jeugdbewegingen zoeken vrijwilligers en omkaderen hen. Het is ook aan de stad om de jeugdbewegingen daarbij te steunen. Wachtlijsten om kinderen en jongeren in een jeugdbeweging in te schrijven willen we in elk geval vermijden.
De opleiding van vrijwilligers met een migratie-achtergrond geven we extra aandacht om de diversiteit in het jeugdwerk te verhogen.
Om de ontmoeting, uitwisseling en samenwerking tussen jongeren van de verschillende vormen van jeugdwerk te stimuleren, organiseren en ondersteunen we jaarlijkse gezamenlijke evenementen.
3. Hulp dichtbij de jongeren
-
De jeugddienst stimuleren we om in een open aanbod te voorzien op plaatsen waar de jongeren zijn, op het voorbeeld van Overkop, in elke deelgemeente. De middelen indexeren we ook volledig.
-
We lanceren een proefproject met hulp op maat van jongeren in scholen en binnen de jeugdwerkingen.
-
Binnen de jeugdwerkingen investeren we in een straattherapeute, op het voorbeeld van het Kiel in Antwerpen.
-
We zorgen ook voor een psycholoog van wacht waar men 24u/24u terecht kan
Meer achtergrondinformatie
De jeugddienst stimuleren we om in een open aanbod te voorzien op plaatsen waar de jongeren zijn, waar geen inschrijving voor nodig is. Het is in elke deelgemeente nodig, op het voorbeeld van Overkop. De middelen indexeren we ook volledig.
Het mentale welzijn van jongeren staat onder druk. De beloofde gratis sessies bij de psycholoog zijn maar beperkt toegankelijk omdat het budget al op is, geen extra psycholoog mag momenteel nog instappen. Meer fundamenteel: hulp voor jongeren moet zich bevinden waar de jongeren ook zijn, zo is de drempel voor een gesprek veel lager. We lanceren een proefproject met hulp op maat van jongeren in scholen en binnen de jeugdwerkingen. Tijdig hulp bieden als er problemen zijn, kan grotere problemen later voorkomen. Het is een goede investering.
Meer dan de helft van de kinderen en jongeren in kwetsbare situaties voelt zich slecht in zijn vel. Voor velen is een afspraak maken bij een psycholoog een grote drempel. Binnen de jeugdwerkingen investeren we in een straattherapeute, op het voorbeeld van het Kiel in Antwerpen. Een straattherapeute bindt zich met de jongeren als eerste stap om psychologische hulp te bieden.
We zorgen ook voor een psycholoog van wacht waar men 24u/24u terecht kan, dit aanspreekpunt maken we breed bekend.
4. Laat jongeren mee de stad maken
-
We willen pleinpatrons in heel de stad, naar het voorbeeld van Gent en Borgerhout, waarmee jongeren verantwoordelijkheid nemen op voor hun eigen plein in samenwerking met het jeugdwerk.
-
We bieden verschillende mogelijkheden aan om jongeren hun mening te laten geven. We starten een jongerenplatform, naar het voorbeeld van J100 in Antwerpen. We maken een digitale plek waar jongeren vragen en voorstellen kunnen droppen. We organiseren ook enquêtes aan de schoolpoort, aan de jeugdbeweging, aan fuifzalen en op pleintjes.
-
Bij de heraanleg van straten en pleinen betrekken we jongeren.
-
We geven de jeugdraad een initiatiefrecht in de gemeenteraad en geven we hem professionele ondersteuning.
Meer achtergrondinformatie
We geven jongeren verantwoordelijkheid met rechten en plichten. We willen pleinpatrons in heel de stad, naar het voorbeeld van Gent en Borgerhout. Pleinpatrons vanaf 16 jaar nemen verantwoordelijkheid op voor hun eigen plein in samenwerking met professionele coaches uit het jeugdwerk. Denk bijvoorbeeld voor het Sint-Hubertusplein en het stationsplein.
We bieden verschillende mogelijkheden aan om jongeren hun mening te laten geven. We starten een jongerenplatform, naar het voorbeeld van J100 in Antwerpen, dat de stem van jongeren vertolkt. De stad gaat daarmee in gesprek over nieuwe plannen en beslissingen die de jongeren raken. We maken een digitale plek waar jongeren vragen en voorstellen kunnen droppen en die ook kunnen laten ondersteunen door leeftijdsgenoten. We organiseren het ook breder: bijvoorbeeld via enquêtes aan de schoolpoort, aan de jeugdbeweging, aan fuifzalen en op pleintjes.
Bij de heraanleg van straten en pleinen betrekken we jongeren, ook buiten de klassieke inspraakkanalen. We treden ze daarvoor tegemoet. We maken contact via het jeugdwerk, het jeugdwelzijnswerk en het onderwijs.
Een goed functionerende jeugdraad vraagt om permanente professionele ondersteuning en zit verankerd in de jeugdverenigingen.
De jeugdraad moet initiatiefrecht krijgen in de gemeenteraad. Dan kunnen jongeren punten op de agenda zetten.
5. Infrastructuur op maat
-
We voorzien meer lokalen van goede kwaliteit voor jongeren, van huiswerkklasjes tot lokalen voor jeugdbewegingen.
-
We voorzien fuifzalen in beheer van de stad onder het motto: betaalbaar en bereikbaar, ook in de deelgemeenten.
-
De prijs van het zwembad Kapermolen houden we toegankelijk voor alle jongeren uit Limburg.
-
Elke jongere heeft recht op een sporthal dicht in de buurt, zowel voor sportclubs als voor vrij gebruik. De infrastructuur van scholen buiten schooluren openstellen kan daarvoor een hefboom zijn.
-
We investeren in bibliotheken in elke deelgemeente.
-
We gaan actief op zoek naar jongeren met leerproblemen en begeleiden hen.
Meer achtergrondinformatie
We voorzien meer lokalen voor jongeren, van huiswerkklasjes tot lokalen voor jeugdbewegingen. Een lokaal dat je je eigen kan maken is een ankerpunt voor een jongerenwerking. Deze lokalen moeten voldoen aan de normen qua veiligheid en energieverbruik, in tegenstelling met de jeugdlokalen in Kermt bv waar de verwarming vaak niet hersteld wordt in de winter omwille van ouderdom.
We voorzien verspreid over de Hasseltse wijken en deelgemeenten fuifzalen in beheer van de stad onder het motto: betaalbaar en bereikbaar. Verenigingen kunnen zo een rol spelen om het hasselts nachtleven te bevorderen.
De prijs van het zwembad Kapermolen houden we toegankelijk voor alle jongeren uit Limburg. Met vrienden gaan zwemmen, blijft een recht, ook in de zomer.
Elke jongere heeft recht op een sporthal dicht in de buurt, zowel voor sportclubs als voor vrij gebruik. De infrastructuur van scholen buiten schooluren openstellen kan een hefboom zijn om de noden te verhelpen, als er ook geïnvesteerd wordt in animatoren en conciërges. De jeugdsector en sport- en dansverenigingen kunnen bij de organisatie van die nieuwe publieke ruimte een rol spelen. Door activiteiten te organiseren in de schoolgebouwen kunnen we meer jongeren bereiken.
We investeren in bibliotheken in elke wijk en deelgemeente, voor een toegankelijk aanbod van boeken, tijdschriften en digitale diensten.
We gaan actief op zoek naar jongeren met leerproblemen en begeleiden hen. Huiswerkklasjes kunnen daarin een belangrijke rol spelen, naar het voorbeeld van de Boostdays van RedFox. Ook individuele begeleiding is van groot belang en verdient onze grootste aandacht als het komt op ondersteuning en financiering van het begeleiden van kinderen met leerproblemen.
6. Samenleven en veiligheid
-
We nemen en stimuleren initiatieven om jongeren samen te brengen over alle verschillen heen.
-
We voeren praktijktesten in om discriminatie op de woonmarkt te sporen.
-
Wij pleiten voor een effectieve aanpak van geweld tegen vrouwen.
-
We zetten in op een laagdrempelige politie en versterken daarom de ploeg wijkagenten en de wijkteams.
Meer achtergrondinformatie
We nemen en stimuleren initiatieven om jongeren samen te brengen over alle verschillen heen: buurtevenementen, festivals, stadsfeesten.
Jongeren én ouderen, mensen met een beperking, mensen van kleur vinden moeilijker een huurwoning. We voeren praktijktesten in om discriminatie op te sporen, of het nu gaat over leeftijd, inkomen, huidskleur, geaardheid of handicap: Hasselt is er voor iedereen.
Eén op de drie vrouwen wordt in haar leven geconfronteerd met geweld. Wij pleiten voor een effectieve aanpak met extra investeringen in preventie en sensibilisering rond diverse hulplijnen, uitbreiding van opvang- en hulpinitiatieven voor slachtoffers en een gespecialiseerde politie-eenheid voor seksueel en intrafamiliaal geweld.
We zetten in op een laagdrempelige politie en versterken daarom de ploeg wijkagenten en de wijkteams. Een goede samenwerking met wijkagenten is belangrijk opdat de politie en jongeren positiever met mekaar omgaan De inzet van interventieploegen met agenten die de stad niet kennen, beperken we tot een minimum.