Leefbare en gezellige stad

Visie

Hasselt groeit. De druk op het weinige groen neemt toe. De stad pakt vandaag uit met het ene grote bouwproject na het andere. Vele nieuwe en chique stenen voor zij die het kunnen betalen. Maar wat met de leefbaarheid van Hasselt. Hasselt heeft te weinig groen in de wijken en het centrum. Voldoende stadsgroen draagt bij tot schonere lucht, minder CO2 en verkoeling in een opwarmende stad. Genoeg openbare ruimte brengt mensen bij elkaar. 

Wij investeren in een stad op mensenmaat, met openbare parken, stadstuintjes, zithoekjes, bankjes en pleintjes waar het fijn is om te vertoeven. Waar je op je gemak even kan uitrusten, zonder meteen iets te moeten consumeren op een terrasje. We keren het tij om. 

Wij investeren niet enkel in het centrum, maar ook in de volkswijken en deelgemeenten. We voorzien diensten dichtbij de mensen en zorgen ervoor dat de wijken aangenaam en leefbaar blijven. We zorgen dat de stad ontwikkelt met inspraak van de inwoners. Hasselt wordt een stad die ontwikkelt op het ritme van haar bewoners, niet op het ritme van de projectontwikkelaars. 

We stimuleren lokaal ondernemerschap en kleinschaligheid, tegen de eenheidsworst van de grote winkelketens. We zetten in op het behoud van het historisch patrimonium: het Begijnhof, het Hotel van de Gouverneur en alle andere historische pareltjes moeten in handen van de stad blijven. Wij maken van Hasselt een leefbare stad met karakter. Een stad voor iedereen.

Wat we willen

1. Iedere wijk zijn park

  • Wij willen een openbaar park in elke wijk, waar Hasselaren en bezoekers tot rust kunnen komen, kunnen picknicken, spelen, sporten, elkaar ontmoeten. Meer groen in de stad bevordert de mentale en fysieke gezondheid van de bewoners, het bevordert het sociale leven en het verkoelt de stad.

  • We voorzien nieuwe en bestaande parken en pleintjes van gevarieerde beplanting. Geen kale grasvelden, maar een diverse begroeiing van loof- en fruitbomen, struiken, nectarplanten (zeer belangrijk voor de bijen).

  • We voorzien de groene ruimten waar mogelijk van waterpartijen. We onderzoeken op welke plaatsen we ingebuisde waterlopen terug kunnen openleggen en voorzien wandelmogelijkheden langs de oevers.

  • Wij stellen de grote tuin van de gouverneur open voor het publiek tussen negen uur ‘s morgens en zes uur ‘s avonds en we bespreken met de Minderbroeders onder welke voorwaarden ook zij hun tuin toegankelijk willen maken voor iedereen.

  • We zoeken actief naar nieuwe ruimten waar tijdelijk of permanent een parkje, een ecologisch stadstuintje of een openbaar plein kan aangelegd worden. We denken aan braakliggende terreinen, leegstaande industriële gronden en voormalige parkings.

  • Naast parken en openbaar groen promoten we actief de aanleg van groene stadshoekjes, gevelbegroeiing, tegeltuintjes, groendaken en balkontuintjes bij openbare gebouwen en private woningen of appartementen. Dit onder deskundige begeleiding van de stedelijke groendienst.

  • De vergroening van de buurt doen we in samenwerking en overleg met Natuurpunt Hasselt, buurtbewoners en scholen. We zijn voor een heroprichting van de Stedelijke Adviesraad Leefmilieu (SAL), zoals onder andere in Gent, Vilvoorde, Ronse, Bree en Aalst. Milieuvergunningen en belangrijke uitbreiding van bedrijven moeten aan deze raad ter advies worden voorgelegd.

  • In schoolomgevingen voorzien we extra begroeiing. Speelplaatsen hoeven geen betonnen pleinen te zijn. We voorzien ze van gevarieerde beplanting. Dit bevordert de luchtkwaliteit, het concentratievermogen en de speelmogelijkheden van de kinderen.

  • We verminderen alle grote gebetonneerde oppervlaktes zoveel als mogelijk. Dit voor een betere opname van het regenwater in de bodem bij hevige regenval. Grote gebetonneerde pleinen als het Dusartplein en Molenpoortplein zijn voorbeelden van hoe het echt niet moet.

  • We eisen een groenplan bij elk nieuwbouwproject. We bekijken daarbij hoe het bestaande groen maximaal beschermd kan worden en hoe nieuwe beplanting geïntegreerd kan worden in het bouwproject.

  • We maken een inventaris op van kleine natuurlijke landschapselementen, zodat dit beschermd kan worden en niet ongemerkt verdwijnt.

  • We stellen een stadsecoloog aan, die een globale visie op de stedelijke ecologie uitwerkt en deze visie over de verschillende beleidsterreinen heen in de praktijk brengt.

Meer achtergrondinformatie

2. Een leefbare stad

  • We investeren niet enkel in een leefbare en gezellige binnenstad, maar ook in de wijken en in de deelgemeenten. We zorgen dat elke wijk weer basisdiensten heeft, zoals een wijkgezondheidscentrum, postkantoor, bank, ontmoetingscentrum, toegankelijke wijkpolitie. We voorzien voldoende bushaltes die frequent bediend worden, ook na 20u en in het weekend. 

  • We maken van de binnenstad weer een levende binnenstad, geen nachtelijke spookstad. Dit doen we door de leegstand boven winkels aan te pakken en het wonen in het centrum weer betaalbaar te maken (zie programmapunt ‘Betaalbare woonstad’)

  • We voorzien openbare pleinen, gezellige zithoekjes en parken van extra bankjes, gratis drinkwaterfonteintjes en openbare eco-toiletten. Zo kunnen Hasselaren en bezoekers elkaar beter ontmoeten.

  • We installeren in de binnenstad, wijken en deelgemeenten voldoende vuilnisbakken die goed worden onderhouden en regelmatig geledigd. Dit voorkomt zwerfafval.

  • We installeren ondergrondse containers op wandelafstand van appartementen en woningen zonder tuin.

Meer achtergrondinformatie

3. Een authentieke stad met karakter

  • Het waardevol Hasselts patrimonium als het Begijnhof, het Oude Gasthuis, de Herkenrodekazerne, het Hotel van de Gouverneur, het oude stadhuis beschermen we en houden we in publieke handen.

  • Deze historische pareltjes richten we in zodat ze openbaar toegankelijk zijn en een publieke functie behouden. We geven bewoners inspraak in de herbestemming.

  • In grote panden als het Hotel van de Gouverneur of het Oud Gasthuis installeren we betaalbare woningen en studio’s.

  • Hele wat oude volkscafés zijn verdwenen, denk aan de Augustina of Uilenspiegel. Wij beschermen karakteristieke volkscafés als de Cambrinus.

  • We voeren steunmaatregelen in voor kleine zelfstandigen die zich in de binnenstad willen vestigen. Zo halen we terug wat diversiteit en kleinschaligheid naar de stad, als remedie tegen de eenheidsworst van de grote winkelketens.

  • We stellen een stedelijke bouwmeester aan die toeziet op de leefbaarheid, gezelligheid en het historische karakter van de stad.

Meer achtergrondinformatie