Stad zonder armoede

Armoedebestrijding is onze prioriteit. In Hasselt groeit één op zeven kinderen (14,5%) op in kansarmoede. Tien jaar geleden was dat nog één op tien. En toch is armoede de olifant in de kamer. Er worden hier en daar kleine maatregelen genomen. De symptomen van armoede worden bestreden, maar niet de structurele oorzaken. Dat zien wij anders. Wij willen mensen versterken. Wij zetten volop in op betaalbaar wonen, werk, gezondheid, op kosteloos onderwijs en ontplooiing. Daar worden mensen sterker van, en de stad ook.

Visie

We hebben een globaal en geïntegreerd plan van armoedebestrijding. In alle bestaande ontmoetingscentra in Hasselt willen we laagdrempelige wijkwerkingen, waar mensen terecht kunnen met problemen rond huur, water- of energiefacturen, belastingaangiftes volgens het principe ‘koffie en papieren’. We herbevestigen daarbij de eindverantwoordelijkheid van het OCMW in het garanderen van de sociale grondrechten. We zorgen ervoor dat de stedelijke dienstverlening bereikbaar, begrijpelijk en behulpzaam is. We pleiten voor een automatische toekenning van sociale rechten en een actieve benadering van rechthebbenden. Heel wat inwoners die recht hebben op leefloon krijgen dat nu niet, bij gebrek aan kennis en wegens allerlei bureaucratische beslommeringen.

We garanderen het recht op wonen en op toegang tot water en energie als mensenrecht. We zorgen voor voldoende en betaalbare kinderopvang. We halen de drempels voor gelijke toegang tot onderwijs weg. We zorgen dat de maximumfactuur van het woonzorgcentrum niet boven het pensioen komt. En last but not least, we lanceren een proefproject rond het optrekken van het leefloon tot boven de armoedegrens voor de éénoudergezinnen. Het leefloon is een federale materie, maar niets verhindert Hasselt om voor de éénoudergezinnen, de meeste kwetsbare groep van mensen in armoede, een specifieke inspanning te doen. Het zou een wereld van verschil maken voor de éénoudergezinnen. 

In het najaar van 2023 organiseerde de PVDA een grote bevraging in Hasselt. Vier maanden lang trokken vrijwilligers de straat op om een veertigtal programmavoorstellen voor te leggen aan meer dan duizend mensen. Uit die Grote Bevraging komt het belang naar voor dat Hasselaren hechten aan een stad zonder armoede. Een meerderheid wil dat een volgend stadsbestuur prioritair inzet op armoedebestrijding.

Hasselt is een welvarende stad. Prestigieuze nieuwbouwprojecten rijzen als paddenstoelen uit de grond. Maar Hasselt is ook een stad waar de tweedeling tussen rijk en arm groeit. Steeds meer mensen maken zich zorgen over inkomen en uitgaven: voeding, kledij, huur, gas, water, elektriciteit, telefoon, school, hoger onderwijs - Op het einde van het inkomen is er te vaak nog een stukje maand over. De situatie is met de energiecrisis, de inflatie en duurder wordende winkelkarren, enkel verergerd. Dat zorgt voor stress en onzekerheid.

Wie een woning van slechtere kwaliteit moet huren en slecht woont, wordt sneller ziek. Gezinnen met een te kleine woonruimte hebben meer stress. Kinderen die niet rustig kunnen studeren lopen sneller schoolachterstand op. Arm zijn maakt ziek en ziek zijn maakt arm. In Hasselt groeit één op de zeven kinderen op in armoede. Tien jaar geleden was dat nog één op tien. 

Er zijn structurele maatregelen nodig. Maatregelen rond wonen, werk, gezondheid, onderwijs, ontplooiing: allemaal essentiële pijlers in het gevecht tegen armoede. Elk van deze punten vind je afzonderlijk terug in dit stadsprogramma. Maar specifiek voor mensen in een bijzonder moeilijke situatie is er ook een specifieke aanpak nodig. Daarover hebben we het hier.

Wat we willen

1. Een actief wijkcentrum in elke wijk of deelgemeente

  • Hasselt telt vandaag 22 ontmoetingscentra (OC’s), één in elke wijk of deelgemeente. In 2018 waren dat er nog 26. Maar in de meeste centra werd de dienstverlening afgebouwd. Wij willen dit omkeren. We verhogen het aantal OC’s weer en voorzien in elk OC een laagdrempelige dienstverlening die bereikbaar, begrijpbaar en behulpzaam is.

  • Het OC helpt bij administratieve problemen via het concept ‘koffie en papieren’. Bij een kop koffie of thee krijgen mensen hulp om officiële papieren in orde te maken, de energiefactuur uit te pluizen en andere problemen op te lossen.

  • De diensten die we in het OC voorzien kunnen verschillen van budgetbegeleiding, woonbegeleiding, arbeidsbegeleiding, begeleiding bij energie- en waterproblemen tot hulp bij onderwijs en opvoeding.

  • Met huisbezoeken en straathoekwerk gaan we actief de wijk in om mensen te bereiken die de weg naar het OC niet vinden.

  • Met buurtwerkers bouwen we in onze OC’s aan een sterke, warme en solidaire wijk. We organiseren ontmoetingsmomenten en -activiteiten zodat de mensen uit de wijk elkaar beter leren kennen. Er zijn al een aantal mooie voorbeelden in die zin.

  • We voorzien zituren voor de wijkagent waar bewoners terechtkunnen met hun kleine en grote ergernissen.

Meer achtergrondinformatie

2. Het OCMW draagt de eindverantwoordelijkheid

  • We herbevestigen de eindverantwoordelijkheid van het OCMW voor het garanderen van een menswaardig bestaan voor iedereen die op het Hasselts grondgebied verblijft. Het OCMW moet - ook in de nieuwe vorm - de regie opnemen in het lokaal sociaal beleid en moet het middenveld daarbij als partner betrekken.
  • Iedereen met een hulpvraag moet bij het OCMW, desgewenst via een OC, terecht kunnen voor hulp en begeleiding. Uitgangspunt daarbij is dat ieders sociale grondrechten gegarandeerd worden.
  • Daarbij is een actieve rechtenverkenning en kennisgeving van belang: nagaan op welke rechten en sociale tegemoetkomingen elke bezoeker recht heeft.
  • De stad start zelf een proefproject om het leefloon van éénoudergezinnen op te trekken tot boven de armoedegrens. Zij vraagt aan de federale overheid om hier werk van te maken voor alle vervangingsinkomens en minimumlonen.

Meer achtergrondinformatie

3. Automatische rechtentoekenning

  • We organiseren een één-loketsysteem en organiseren het zo dat de verschillende rechten automatisch toegekend worden.

  • We passen het ‘only-once principe’ toe: als je een papier eenmaal binnenbrengt, moet het ook gebruikt kunnen worden voor andere aanvragen. Dat maakt het leven voor iedereen eenvoudiger, ook voor de administratie.

Meer achtergrondinformatie

4. Energie en water zijn mensenrechten

  • Via de Lokale Adviescommissie (LAC) voor Water en Energie garanderen we de toegang tot stromend water en energie. Niemand wordt afgesloten. De toegang moet voorrang hebben op de schuldaflossing. Budgetmeters zijn in deze geen oplossing.

  • We rekenen geen herinneringskosten meer aan bij basisvoorzieningen zoals energie en water. We zetten in op structurele oplossingen: via begeleiding met tips en tricks om het verbruik te verminderen (ledlampen, spaarkranen) of via installatie van zonnepanelen via een derdebetalersregeling (zie verder in hoofdstuk wonen).

  • We versterken het Energiefonds en het Fonds Jovel. Zo kunnen we beter tussenkomen om (een deel van) de schulden kwijt te schelden in gevallen waar volledige betaling van opgestapelde facturen onrealistisch is.

Meer achtergrondinformatie

5. Het recht op wonen garanderen voor allen

  • We werken de Hasseltse achterstand weg ten opzichte van het gemiddelde van de Vlaamse centrumsteden in sociale woonbouwprojecten.

  • We zorgen voor woonbegeleiders in onze OC’s. Zij helpen het recht op degelijke huisvesting te vrijwaren. We organiseren er gratis juridische bijstand voor huurders.

  • Verhuurders stimuleren we de maatschappelijke dienstverlening te informeren van zodra een huurder twee maanden huurachterstand heeft. Uithuiszetting kan enkel in het geval er toegang tot een andere woning is.

  • De diensten Huurinterventie en Preventieve Woonbegeleiding bouwen we verder uit.

  • We organiseren het hele jaar door een noodopvang voor dak- en thuislozen. Deze opvang biedt ook overdag onderdak. We breiden de bestaande dienst Housing First uit. Wie bij de noodopvang aanklopt, moet binnen de drie maanden toegang krijgen tot een woning, via de internationale regels van het Housing First-principe. We werven woonbegeleiders aan om het gebrek aan hulpverlening binnen de dienst Housing First in Hasselt te verhelpen.

Meer achtergrondinformatie

6. Gratis gezonde en voedzame maaltijden op school

  • Kinderen die in armoede opgroeien, dat is onaanvaardbaar. We starten met gratis gezonde maaltijden op de scholen voor iedereen, zonder stigmatisering van de kinderen die in armoede opgroeien.

Meer achtergrondinformatie

7. Voldoende en betaalbare kinderopvang

  • We gaan voor voldoende, betaalbare en kwaliteitsvolle publieke kinderopvang in Hasselt. Kinderopvang moet vanuit de gemeente georganiseerd worden, kinderbegeleiders moeten een vast statuut krijgen, de kinderopvang moet betaalbaar zijn en er moeten voldoende plaatsen beschikbaar zijn. 

  • We voorzien voldoende gratis buitenschoolse kinderopvang.  

  • We zorgen er ook voor dat er mogelijkheden zijn voor ouders die nachtopvang of opvang in het weekend nodig hebben vanwege hun arbeidsregime.

Meer achtergrondinformatie

8. Maximumfactuur in het onderwijs

  • We zorgen ervoor dat de maximumfactuur in alle stedelijke basisscholen wordt gehandhaafd en ondersteunen scholen zodat die kwaliteitsvol onderwijs kunnen blijven voorzien. 

  • We voeren in alle secundaire scholen op Hasseltse grondgebied een maximumfactuur in voor de eerste graad in schooljaar 2025-26 en stapsgewijs voor de tweede en derde graad in de daaropvolgende jaren. 

Meer achtergrondinformatie

9. Maximumfactuur voor het rusthuis

  • Wij stellen daarom een maximumfactuur voor: dat houdt in dat de prijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum nooit hoger kan zijn dan iemands pensioen. Een maximumfactuur garandeert de betaalbaarheid en zorgt ervoor dat ouderen hun huis niet moeten verkopen of aankloppen bij hun kinderen of het OCMW om te leven in een woonzorgcentrum. Dat betekent niet dat woonzorgcentra het met minder middelen moeten doen, wel dat de subsidies vanuit de overheid moeten worden versterkt.

Meer achtergrondinformatie